پتينه و تاريخچه آن
پتينه Patina يك لغت انگليسي است به معنای لایه روبی سطح خارجی.
در واقع پتینه در انگلیسی، سطح فلزی زنگار گرفته ای است که به صورت طبیعی کهنه و تیره شده باشد.این امر در مرور زمان و به صورت طبیعی بوده است.
اصطلاح پتینه در زبان فارسی، نوعی رنگ آمیزی ساختگی با پرداخت مصنوعی را گویند که بر روی سطوح مختلف اجرا می شود.
در ایران قدیم به جای پتینه بیشتر از گچ بری اساتید هنرمند ایرانی استفاده میشد؛ البته گچ بری را هم میتوان شاخهای استادانه از این هنر نامید. در واقع پتینه کاری یکی از هنرهایی است که دوباره پس از سالها در حوزهی دکوراسیون داخلی در حال ترند شدن است .
کاربرد پتینه
پتینه در هنرهای دکوراسیون داخلی ، مجسمه سازی ، رنگ آمیزی ، طراحی مبلمان و موارد بسیاری به خوبی توانسته راه پیدا کند و علاقه مندان زیادی را نیز به دست آورد.
علت علاقه وافر به پتینه زیبایی توام با هزینه مقرون به صرفه است.
اجرای پتینه بر روی ستون ساده گچی، می تواند تداعی زیبایی سنگ مرمر را با هزینه ای متعادل ایجاد کند .زیبای و ظرافت با هزینه ای معقول چیزی است که مشتری به دنبال آن است .
انواع پتینه
همانطور که گفتیم، پتینه پوششی هنرمندانه برای دیوار است که انواع مختلفی دارد. پتینهها به طور کلی روی یک رنگ پسزمینه که میتواند رنگ روغنی، پلاستیک یا اکریلیک باشد اجرا میشوند. این طرحها میتوانند برجسته یا تخت (فلت) باشند که بسته به دکوراسیون داخلی مدنظرتان باید نوع آن را انتخاب کنید. پتینه کاری را به دو دسته کلاسیک و مدرن تقسیم بندی میکنند .
در انواع کلاسیک، عموما پتینه کاریها جلوهای قدیمی به خانه میبخشند . پتینه کاری برجسته که در قدیم بسیار کاربرد داشته، یکی از انواع کلاسیک آن است. در نوع کلاسیک که به پتینهی ورقه طلا معروف است، از خمیر مخصوص پتینه کاری استفاده میشود و عموما از رنگهای طلایی برای تزئین آن استفاده میکنند. در نوعی دیگر از پتینه کلاسیک میتوان نقش سنگ، آجر یا ترک را روی سطح مورد نظر اجرا کرد.
در انواع مدرنتر از پوشش ابر و باد و آسمان یا طرح فرشته به عنوان الگوی پوشش استفاده میشود و یا میتوان با استفاده از تکنیکهای رنگ آمیزی، طرح چوب یا پوششی نقرهای را روی سطح اجرا کرد. پتینه کاری را میتوان روی هر سطحی اجرا کرد؛ از دیوار گچی و رنگ خورده و کاغذ دیواری شده گرفته تا سطوح چوبی وسایل خانه یا ستونها.
چرا پتینه برای تغییر دکوراسیون مناسب است؟
اول از همه اینکه پتینه کاری با تنوع نامحدودی که دارد، شما را از دست رنگهای ساده، بیروح و تکراری سفید و کرم و استخوانی رها میکند. دیگر آن که با استفاده از پتینه کاری میتوان به راحتی ترکها و موجهای ایجاد شده روی دیوارهای گچی را پوشاند. سومین مزیت پتینه کاری این است که عمر بالایی دارد و ضد آب است؛ یعنی میتوانید پتینه را روی دیوار یا روی سقف اجرا کنید و نگران تمیز کردنش هم نباشید.
اگر هم زمانی قسمتی از دیوار یا نقش روی دیوار آسیب دید، میتوانید به راحتی آن قسمت را ترمیم کنید. سرعت اجرای بالا و نداشتن بوی نامطبوع هنگام پیادهسازی، جزو مواردی هستند که پتینه کاری را به انتخابی مناسب تبدیل میکنند.
استفاده از پتینه کاری در قسمتهای خاصی از دیوار میتواند نمای خانه را دگرگون کند.
اما شاید مهمترین مزیتی که میتوان برای پتینه برشمرد، قیمت مناسب و صرفهی اقتصادی این پوشش است. با استفاده از تکنیک پتینه کاری میتوان بسیاری از طرحهای پرطرفدار که به وسیله کاغذ دیواری اجرا میشوند را با هزینهای بسیار کمتر و با همان کیفیت اجرا کرد.